Krem peynir yok İzmir tulumu var...
07.00-09.00 saatleri arasında yapmanız gereken kahvaltıda şunları tüketmelisiniz:
- Az pişmiş iki adet yumurta: Haşlanarak rafadan veya kayısı kıvamında ya da tavada düşük ısıda saf tereyağında fazla katı olmadan pişirin. Omlet, menemen, çılbır, mıhlama ya da pastırmalı yumurta da tercih edilebilir.
- Bir avuç içi kadar peynir: Az yağlı, light ya da krem peynir olmayacak. Yanında herhangi bir unlu mamul yenmeyecek. Koyun, inek veya keçi sütünden klasik beyaz peynir, eski kaşar, Erzincan deri tulumu, İzmir tulumu gibi yöresel peynirler olabilir.
- İnce belli çay bardağı dolusu, kavrulmamış-tuzlanmamış ceviz, fındık, fıstık, badem veya yerfıstığı.
- AZ tuzlu 10-15 adet zeytin. Üzerine zeytinyağı, limon, kekik ve pul biber eklenebilir.
- Domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka... Doğal ve mevsiminde olmak şartıyla arzu edildiği kadar yenilebilir.
- Limonlu çay ya da süt. Şeker ve tatlandırıcı yok.
KARATAY BESLENME PİRAMİDİ
ASLA: Rafine ve işlenmiş gıdalar, meyve suları, şekerli içecekler
GÜNDE BİR KEZ: Bulgur salatası veya bulgur pilavı. Mevsim meyvesi.
GÜNDE İKİ KEZ: Balık eti, kuzu eti, dana eti, yumurta.
GÜNDE ÜÇ KEZ: Kuruyemiş.
İSTENİLDİĞİ KADAR: Sebze.
DOYUNCAYA KADAR: Peynir, zeytin.
HER GÜN: 30-40 dakika yürüyüş. Saf tereyağı, sızma zeytinyağı ve Omega-3.
Bunları yapan kilo almaz
- Hareket edin, tembelliği bırakın.
- Düşük glisemik indeks değeri olan besinleri tüketin.
- Yemekleri sağlıklı pişirin.
- Kalorisi fazla korkusuyla çekinmeyin, sağlıklı yağları tüketin.
- Gündüz ve gece öğünlerinin zamanlamalarını dikkate alın.
- Yemek porsiyonlarını büyük tutmayın, küçük tutun.
- Sık sık yemeyin, acıkmadıysanız ara öğün yemenize gerek yok.
Eskimoların kalbi teklemiyor!
- Dünyada sağlıklı beslenenler olarak örnek göstereceğiniz ülkeler var mı?
Kanada'daki Eskimolar ile Kafkaslar'da yaşayanların beslenme düzenleri dikkat çekicidir. Eskimolarda da kalp hastalığı yoktur. Balinaların iç organ yağlarını ve balığın her çeşidini bol bol tüketirler. Çiğden kızarmışa kadar...
Kafkaslara gelirsek uzun ömürlüler... Buğday yoktur, tahıl yoktur orada. Esas yedikleri yağlı bütünüyle kuzudur. Kuzu onlar için kutsaldır. Kuzu yeme töreni yapıyorlar. En sağlıklı et kuzu etidir. Kuzu eti, koyun kavurması, koyun kıkırdağı yiyen uzun yaşar. Tabii dana eti de sağlıklıdır.
Kalori hesabı yapma, istediğin kadar tüket
Glisemik indeks (Gİ), herhangi bir yiyeceğin içinde bulunan karbonhidrat miktarına göre hesaplanır. Karbonhidrat içeren bir yiyecek kana geçtiğinde, kan şekerini yükseltme hızını gösterir. Düşük Gİ 0-55, orta Gİ 55-70, yüksek Gİ 70-100'dür. Karbonhidrat içermediklerin ya da ölçülemeyecek kadar az içerdiklerinden dolayı proteinlerin glisemik indeksleri 100 üzerinden sıfırdır. Korkmadan, kalori hesabı yapmadan tüketebilirsiniz.
- SIFIR Gİ: Etler (kırmızı ve beyaz), balıklar, yumurta, peynir, yoğurt, süt, ayran.
- SEBZELER: Çiğ olarak tüketildiği için Gİ değeri çok düşüktür. Örneğin havucun çiğ iken Gİ değeri düşük (100 üzerinden 40) olduğu halde pişirildiğinde 70'e çıkabilir. Lahana, enginar, kereviz, patlıcan, kabak, biber, salatalık, domates, marul, kurusoğanda Gİ sıfırdır.
- BAKLAGİLLER: Sık tükettiğimiz baklagillerin (pişmiş) 100 üzerinden Gİ değerleri şöyledir: Yer fıstığı (0); kuru fasulye, barbunya, yeşil mercimek (30), kırmızı mercimek (26), kuru börülce (30).
- KURUYEMİŞLER: Badem (0-15), ceviz (0-15), kavrulmamış fındık (0-15), Antepfıstığı (0-15), fındık ve çekirdekli siyah kuru üzüm karışımı (20), kurukayısı (30), kuru mürdüm eriği (29).
- MEYVELER: Limon (0), kiraz, vişne (22), erik (24), greyfurt (25), şeftali (28); elma, armut, böğürtlen, karadut (40); portakal (45); üzüm (53).
PATLI(CAN)DIR
Etin sağlıklı ve yağlı olması yanında patlıcan gibi çok önemli bir sebze olması önemlidir. Kebabın yanında yeşilbiber ve domates yiyin ama ekmek, bulgur ve pilavdan uzak durun. Yanında ayran, cacık ve bol salata tüketebilirsiniz.
İşte yazın ve sonbaharda yapmanızı tavsiye ettiğim Şişte Patlıcan Kebap tarifi...
MALZEME
- 500 gram kuzu kıyma (yağlı) -Kristal kayatuzu, karabiber, kimyon, pul biber - 4 adet patlıcan - 2 adet yeşil biber- Demir şiş ve çöp şiş -Yıkayıp yaprak yaprak ayıklanmış yarım demet maydanoz.
YAPILIŞI:
Tuz, karabiber, kimyon, pul biber koyduğunuz kıymayı yoğurun. Domatesleri dörde, biberleri de üçe bölün. Patlıcanları ve 4-5 santim uzunluğunda halka şeklinde doğrayın. Kararmamaları için bekletmeden, bir patlıcan, bir köfte şeklinde demir şişlere dizin ve dizdiğiniz şişleri, domates-biber şişlerinin aralarına yerleştirip, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Köfteler pişip patlıcanlar yumuşayınca tepsiyi fırından alın, patlıcan kebabı yanında maydanoz yapraklarıyla sıcak servis yapın.
ÖRNEK MÖNÜ 1
- 08.00-09.00: Karatay kahvaltı tabağı
- 13.00-14.00: Biberiyeli kuzu. Limonlu kereviz. Marul, turp ve havuç salatası. Ayran
- 18.00-19.00: Keşkek. Roka ve tere buluşması.
- 08.00-09.00: Karatay kahvaltı tabağı.
- 13.00-14.00: Pastırmalı kuru fasulye. Kırmızı lahana salatası
- 18.00-19.00: Ispanaklı somon ızgara. Maydanoz salatası
ÖRNEK MÖNÜ 2
- 08.00-09.00: Karatay kahvaltı tabağı
- 13.00-14.00: Biberiyeli kuzu. Limonlu kereviz. Marul, turp ve havuç salatası. Ayran
- 18.00-19.00: Keşkek. Roka ve tere buluşması.
- 08.00-09.00: Karatay kahvaltı tabağı.
- 13.00-14.00: Pastırmalı kuru fasulye. Kırmızı lahana salatası
- 18.00-19.00: Ispanaklı somon ızgara. Maydanoz salatası