Çin'de Yılan Yılı


Çin'de ay takvimine göre kutlanan "Yılan Yılının" ilk gününde halk bayram sebebiyle kurulan panayırlara akın etti...


Kötü ruhları korkuttuğuna inanılan havai fişek ve çatapat patlatma etkinlikleri ülkenin hemen her yerinde devam ederken, geleneksel ay takvimine göre Yılan Yılı'nın dün gece başladığı Çin'in başkenti Pekin'deki Ditan Parkı da Bayram etkinliklerinin yapıldığı yerlerin başında geliyor.

Geçmişi bin yıldan öncesine dayanan panayırlarda, her bölgenin kendine has ürünleri satılıyor. Hemen herkes bu panayırda yılan sembollü ürün alıyor. Soğuk havaya rağmen sabah saatlerinden itibaren panayırı gezmeye gelen halk, bol bol hatıra fotoğrafı çektiriyor. Parka normalde giriş biletleri 2 yuan (0,2 dolar) iken, Bayram dolayısıyla fiyatlar 10 yuana (1,4 dolar) çıktı. 7'den 77'ye herkesin gezdiği panayırlar Çin gelenek ve göreneklerinin canlı kalıntısı olarak kabul ediliyor.

Çin'in geleneksel gösterilerinin sergilendiği panayırlarda aynı zamanda çocuklar için de birçok aktivite yer alırken, halk tapınaklarda kendi inançlarına göre dualar etti. "Halkın karnavalı" da diye bilinen panayırlar Çin'e özgü geleneksel figürlerle süslenirken, ülkede kutsal olduğuna inanılan kırmızı renkler ağırlıkta yer alıyor. Çin'e özgü geleneksel ejder dansı ve panayırda kurulan oyunlar ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

Budizm inancına göre tütsü yakma ve dilekte bulunma Çinlilerin özellikle bayramlardaki geleneklerinden birini oluşturuyor. Ülkenin çeşitli yerlerine ait şarkılar ve gösterilerle eğlenen halk, panayırdaki çeşitli şans oyunlarıyla de neşe buluyor. Ülkede imparator arabası olarak bilinen elle taşımalı araca binmek için birbirleriyle yarışan Çinliler de renkli görüntüler oluşturdu.

Panayırda Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonuna konuşan Zhang Li isimli Çinli genç, yeni yılı kutlamaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Arkadaşları ile panayırı gezmeye geldiğini dile getiren Zhang, yeni yılın herkese huzur getirmesini diledi.

Lili isimli Çinli bayan da, panayıra katılan herkesin çok sevinçli olduğunu ve kalabalık bir grubun panayıra akın ettiğini aktardı. Panayırdaki etkinliklerin çok eğlenceli olduğunu söyleyen Çinli bayan, yeni yılın refah içinde geçmesini arzu ettiğini dile getirdi.

Bahar Bayramı, Çin'in ay takvimine göre 12. ayın 23. gününde başlıyor ve yeni yılın ilk ayının 15. günü kutlanan ve Çinlilerin Yuanxiaojie olarak adlandırdıkları Fener Bayramı'na kadar yaklaşık üç hafta sürüyor.
Share this article :
 
 
Cool Media Electronics : Radio Mood | CooL Dergi | Kolay Moda
Copyright © 2012. CooL Blog - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger